Sposób przygotowania

Ja robiłam ze świeżej ryby, ale równie dobrze mogą to być kupowane filety z dorsza, halibuta lub soli (białe ryby). Oczywiście najpierw rybę oczyścić i wypatroszyć, odciąć głowę i ja jej dokładnie nie filetowałam tylko przecięłam na pół.
Wlać mleko do płaskiego naczynia, mąkę wsypać na płaski talerz. Filety oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zanurzać kolejno w mleku, a następnie obtoczyć w mące.
Na patelni roztopić masło, gdy zacznie się pienić usunąć z wierzchu pianę. Rybę smażyć z dwóch stron przez około 1 - 2 minuty z każdej strony delikatnie kropiąc sokiem z cytryny. Zdjąć z patelni.
Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim delikatnie cebulkę posiekaną w kostkę (około 2 min). Wrzucić do tego pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić kucharkiem, pieprzem, maggi i papryką. Smażyć około 4min na małym ogniu, przykryć pokrywką i chwilę dusić. Zdjąć pokrywkę dolać odrobinkę wody i śmietany 30%. Zagotować i gotować jeszcze około 3 min.
Na talerz położyć pieczarki, a na nie rybkę i posypać szczypiorkiem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    motylwe

    zapowiada się smakowicie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    tez tak uważam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    przejs

    Coś czuję ,że była smakowita:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    muszę spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    super rybka, świetnie wygląda:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Lubię takie połączenie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Urszula5

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    po prostu pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    paula99926

    aż zgłodniałam!!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    super obiad
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandraa

    ekstra przepis
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    super !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !