Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowe paczuszki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
kukurydza w puszce 5 łyżek
boczek wędzony 5 plastrów
sos sojowy ciemny
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
ziele angielskie 2 szt
woda
oliwa do smażenia
mąka do obtaczania
mąka do zagęszczenia sosu 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
cebula 1 szt
ser mozzarella 5 (twardy)
ogórki konserwowe 5 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowe paczuszki

Szynkę umyć i osuszyć.
Pokroić na 5 grubych plastrów.
Każdy plaster naciąć w połowie, ale nie przecinając do końca.
Rozłożyć plastry i rozbić tłuczkiem.
Każdy plaster posmarować ciemnym sosem sojowym, posolić, popieprzyć i delikatnie posypać czosnkiem granulowanym.
Na środku płata ułożyć plaster boczku, na to łyżkę kukurydzy, ogórka pokrojonego wzdłuż na trzy części, a na wierzch plaster mozzarelli.
Wszystko zwinąć w kopertę.
Rozgrzać oliwę na patelni, każdą paczuszkę obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
Podlać wodą, dodać ziele i liść laurowy i dusić na małym ogniu.
Po około 20 minut doprawić do smaku.
Gdy mięso jest miękkie zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody lub mleka.
Zagotować.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 16.02.2012 14:22
pycha:)
eli_555 18.07.2011 22:21
pychotka
matii6 18.10.2010 14:41
suuper,na pewno smaczne
Smakosz6 07.09.2010 20:22
mniaaaaaaaaam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak