Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klops z fetą i porem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
feta 100 g
por (biała część) 1 sztuka
masło 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka papryla do smaku
Koperek suszony Prymat
pietruszka suszona
bułka czerstwa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: klops z fetą i porem

Kroki postępowania

1
cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor, bułkę (lub chleb) namaczamy, kiedy nasiąknie wodą i zmięknie odciskamy, mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, cebulę i przyprawy i dokładnie mieszamy, cały czas wyrabiając dodajemy bułkę tartą, do momentu aż farsz będzie dość zwarty. pora kroimy w półplastrki, parzymy, fetę kroimy w kostkę (a jeśl mamy taką już pokrojoną odsączamy z zalewy) formę do pasztetu smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, nakładamy połowę mięsnej masy, na niej układamy 1/3 pora, na porze 1/2 sera, na to znowu 1/3 pora i 1/2 sera, na końcu układamy resztę pora i przykrywamy resztą mięsa
Krok 1 - klops z fetą i porem foto
2
pieczemy 60 minut w temperaturze 190 stopni na pierwsze 30 minut można klopsa przykryć folią aluminiową, wtedy za bardzo się nie spiecze, po 30 minutach zdejmujemy folię.
Krok 2 - klops z fetą i porem foto
3
kroimy w plasrty, można podać jako danie obiadowe, lub jako dodatek do chleba
Krok 3 - klops z fetą i porem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 09.06.2012 10:31
pychotka
leonkot 05.06.2012 17:21
z ogórkiem też na pewno jest niezłe, ale ja z kolei zamieniłabym go na moją paprykę w zalewie miodowej
Hanna8 05.06.2012 16:56
znam ten przepis jako pieczeń rzymska z fetą i ogórkiem konserwowym zamiast pora ale z porem powinno być lepsze:) piękne:) smaczne .. to co tygryski lubią najbardziej:) pozdrawiam
Betka 30.05.2012 14:53
uwielbiam ser feta, na pewno są smaczne;)
marcinek 28.05.2012 19:43
soper mięsko
owca441 25.05.2012 20:11
a to pyszne
elaa 25.05.2012 18:39
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak