Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy kulebiak

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
jajko 2 szt
sól 1 szczypta
woda 3/4 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy kulebiak

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię aluminiową i na pół godz. włożyć do lodówki.

FARSZ:
1/2kg mięsa mielonego,
10 dag startego żółtego sera,
puszka czerwonej fasoli,
2 cebule,
ząbek czosnku,
słoik sosu bolońskiego,
sól,
pieprz,
łyżeczka przyprawy do mielonego,
natka pietruszki,
olej.

Mięso doprawić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć na oleju. Dodać osączoną fasolę. Zdjąć z ognia. Dodać sos i posiekaną natkę, dobrze wymieszać, doprawić do smaku. 2/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wyłożyć farsz, posypać serem. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, zlepić brzegi. Piec ok. 35 min w temp. 190st.

Można podawać z sosem: 3 łyżki jogurtu naturalnego zmieszać z 2 łyżkami musztardy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 11.10.2013 22:40
fajny przepis na pyszne danie
caralajna 19.12.2012 08:04
wygląda apetycznie
MagdaeM 25.05.2012 17:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak