Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jeżynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jeżyny 1 kg
woda 6 łyżek
cukier 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jeżynowy

Jeżyny opłukujemy, odsączamy i obieramy z szypułek a następnie przekładamy do garnka, dolewamy wodę i rozgotowujemy na małym ogniu. Powstałą masę przecieramy przez gęste sito, żeby pozbyć się pesteczek. Do powstałej papki dodajemy cukier i gotujemy ok. 20 min, często mieszając. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak