Sposób przygotowania

Fasolkę opłukujemy, osuszamy, kroimy na kawałki ok. 2 cm i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki. Paprykę oczyszczamy z nasion i gniazd nasiennych i kroimy w paski. Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa dusimy do miękkości oddzielnie na maśle z dodatkiem oleju.Ugotowaną i odsączoną fasolę wrzucamy do dużego garnka,dodajemy marchew, paprykę i cebulę. Następnie dodajemy pomidory /ja obieram ze skórki ale nie jest to konieczne/ pokrojone w kostkę i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko razem dusimy ok. 10-15 min.Jeśli warzywa nie puściły zbyt dużo soku, pomidory były mało wodniste to możemy dolać niewielką ilość wody żeby leczo się nie przypaliło. Gotowe leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 min. Do lecza możemy dodać kiełbasę. Ja zimą najpierw podsmażam pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę a następnie dodaję leczo ze słoiczka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    marchewka

    bardzo je lubię
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Ja jeszcze do sloików nie robiłąm takiego lecza - tylko do bieżącegos pożycia. W tym roku muszę spróbować je zapakować do słoików :) Mam trochę inne składniki - nie korzystamw tym przepisie z masła (tylko olej) i zamiast przecieru daję świeże pomidory.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !