Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne o smaku pesto z ziemniakami i fasolką szparagową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 400 gram
mleko 2% 500 ml
masło 45 gram
mąka pszenna 45 gram
fasolka szaragowa 400 gram
ziemniaki 3 szt
czosnek 1 zabek
masło 1 łyżka
mozzarella 100 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
masło /na wierzch/ 2 łyżeczki
pesto 150 gram
parmezan 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne o smaku pesto z ziemniakami i fasolką szparagową

Kroki postępowania

1
sos beszamelowy.Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Stopniowo dolewać mleko i energicznie mieszać całość drewnianą łyżką lub ”rózgą”do chwili aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem Kiedy sos lekko przestygnie należy połączyć go z pesto. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę ,a fasolką na mniejsze kawałki i gotować chwilę w osolonej wodzie. . Stopić masło, dodać pokrojony czosnek i połączyć z podgotowanymi warzywami, doprawić pieprzem .Płaty lasagne podgotować ok.4-5 min w lekko osolonej wodzie.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować oliwą, na dno nalać kilka łyżek białego sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć beszamelem,wyłożyć warstwę warzyw, część mozarelli pokrojonej w kostkę,posypać startym serem.
Krok 1 - Lasagne o smaku pesto z ziemniakami i fasolką szparagową foto
2
Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser mozarella/pozostałą cześć/, można ozdobić ugotowaną fasolką, obłożyć odrobiną masła.
Krok 2 - Lasagne o smaku pesto z ziemniakami i fasolką szparagową foto
3
Lasagne/można na początku przykryć folią aluminiowa/ wstawić do piekarnika. Piec w temp.200 st.przez 20 minut, po czym odkryć i zapiec jeszcze przez 10 minut do zrumienienia sera.
Krok 3 - Lasagne o smaku pesto z ziemniakami i fasolką szparagową foto
4
Po upieczeniu odczekać 1o min,a następnie kroić w porcje i przełożyć na talerzyki.
Krok 4 - Lasagne o smaku pesto z ziemniakami i fasolką szparagową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarchiochaKucharzy 13.12.2013 12:22
bardzo fajny przepis
Ibag24 27.09.2012 12:44
super
fijolek91 25.05.2012 09:43
smaczne
Amellia 25.05.2012 09:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak