Sposób przygotowania

Duże ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości 3 mm, dokładnie wysuszyć na ściereczce. Wrzucać po kilkanaście plastrów do dużego naczynia z dwoma uchami na gorący, ale jeszcze nie dymiący tłuszcz i smażyć 3 min, poruszając naczyniem, aby plastry ziemniaków nie przylegały do siebie i nie zlepiły się. Zdjąć naczynie z ognia na 7 minut (plastry smażą sięjeszcze pomino zdjęcia z ognia). Postawić naczynie spowrotem na średni ogień i poruszając naczyniem bez przerwy smażyć do momentu, gdy brzegi plasterków zaczną sięrumienić. Łyżką cedzakową wyjąć ziemniaki i włożyć do cedzaka, zwiększyć ogień, aby tłuszcz zaczął dymić. Do dymiącego tłuszczu wsypać plastry ziemniaków, które po chwili przybiorą kształt \"poduszeczek\"
Przed podaniem posolić.
Do wykonania tej potrawy potrzeba ewnego doświadczenia i dokładnego przestrzegania przepisu. Gdyby ziemniaki nie przybrały kształtu \"poduszeczek\", to wrzucone jeszcze raz do dymiącego tłuszczu staną się \"nadmuchane\"

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pyszne są takie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    ciekawy pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    spoko!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !