Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki smażone \"nadmuchane\"

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 800 g
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki smażone \"nadmuchane\"

Duże ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości 3 mm, dokładnie wysuszyć na ściereczce. Wrzucać po kilkanaście plastrów do dużego naczynia z dwoma uchami na gorący, ale jeszcze nie dymiący tłuszcz i smażyć 3 min, poruszając naczyniem, aby plastry ziemniaków nie przylegały do siebie i nie zlepiły się. Zdjąć naczynie z ognia na 7 minut (plastry smażą sięjeszcze pomino zdjęcia z ognia). Postawić naczynie spowrotem na średni ogień i poruszając naczyniem bez przerwy smażyć do momentu, gdy brzegi plasterków zaczną sięrumienić. Łyżką cedzakową wyjąć ziemniaki i włożyć do cedzaka, zwiększyć ogień, aby tłuszcz zaczął dymić. Do dymiącego tłuszczu wsypać plastry ziemniaków, które po chwili przybiorą kształt \"poduszeczek\"
Przed podaniem posolić.
Do wykonania tej potrawy potrzeba ewnego doświadczenia i dokładnego przestrzegania przepisu. Gdyby ziemniaki nie przybrały kształtu \"poduszeczek\", to wrzucone jeszcze raz do dymiącego tłuszczu staną się \"nadmuchane\"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 08.11.2011 12:10
mniam
suzana 12.09.2011 10:38
spoko!
Zoso 25.02.2011 20:31
ciekawy pomysł
Kate131 22.02.2011 07:27
pyszne są takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak