Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żur na zakwasie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 1/4 kg.
olej
zakwas na żur 1/2 l.
pietruszka
seler kawałek
czosnek 2 ząbki
cebula
kiełbasa zwyczajna 30 dkg.
śmietana 30% 1/2 szkl.
kminek Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ziemniaki 1/2 kg.
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: żur na zakwasie

ziemniaki obrać umyć i pokroić w niedużą kostkę ugotować z dodatkiem soli odcedzić,z boczku ściąć skórę jeśli jest włożyć do garnka zalać przegotowana wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem,pietruszkę i seler obrać umyć dodać do gotującej się zupy cebulę obrać przekroić na połowę i także dodać z wywaru wyjąć boczek i warzywa jak będą miękkie ponownie zagotować i wlewać zakwas na żurek,czosnek przecisnąć przez praskę utrzeć z kminkiem,majerankiem i pieprzem dodać do zupy,śmietanę zahartować z wywarem i dodać do żurku cały czas mieszając,na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kiełbasę dodać wcześniej ugotowane ziemniaki wymieszać smażyć jeszcze kilka min.zdjąć z ognia i dodać do zupy wymieszać zupę,na koniec obrać ugotowane jajka pokroić na ćwiartki i włożyć do zupy na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 21.08.2013 00:23
taki żurek to pychota
Wafelek2601 23.08.2012 16:14
Pyszny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak