Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

orzeszki od Hamrocyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
margaryna 100 gram
cukier waniliowy 1 szt.
cukier puder 3 lyżki
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko -masa 1/2 l
margaryna (masa) 1 szt.
spirytus (masa) 1 łyżka
budyń waniliowy 1 szt.
cukier wanilinowy 1 szt.
orzechy włoskie 200 mielone
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: orzeszki od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
z mąki , cukru żółtek i margaryny i pozostałych składników zagniatamy ciasto dodajemy 100gram orzechów do masy
Krok 1 - orzeszki od Hamrocyka foto
2
smarujemy formę na orzeszki margaryną i wylepiamy ją cienko ciastem , piecze80 stopni my na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
Krok 2 - orzeszki od Hamrocyka foto
3
z mleka odlewamy pół szklanki resztę gotujemy . w pół szklance rozpuszczamy budyń wlewamy do gotującego się mleka .
Margarynę ucieramy z cukrami i po łyżce dodajemy ostudzonego budyniu na koniec dodajemy orzechy .
smarujemy jedną część ciastka i zlepiamy z drugą .
Orzeszki można polać polewą czekoladową lukrem lub posypać pudrem .
Krok 3 - orzeszki od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 28.09.2012 10:39
pamiętam takie z dzieciństwa
czarnyaniol1990 12.09.2012 19:27
napewno bardzo smaczne
krokodyl 29.05.2012 20:40
pięknie
ewasylwia 25.05.2012 14:34
Bardzo lubię takie orzeszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak