Sposób przygotowania

Jajka roztrzepać z olejem i miodem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem, połączyć z masą jajeczną, dodać zmielone migdały, starty imbir, skórkę z pomarańczy, bardzo dobrze odciśniętą startą na grubych oczkach marchewką, dokładnie wymieszać.

Do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 23cm), nałożyć ciasto, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 40 minut.

W tym czasie przygotować krem : wymieszać serek z miodem i sokiem z 1 pomarańczy.

Gotowe, wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, pierwszy płat posmarować masą z serka, przykryć drugim płatem ciasta.

Została dekoracja: na parze rozpuścić czekoladę razem z margaryną, dodać sok z pomarańczy, zamieszać, posmarować tort. Udekorować kawałkami pomarańczy i skórką z pomarańczy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Sylwia29

    Ciekawy:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    i te pomarańczki na wierzchu- wygląda cudnie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Też zwróciłam uwagę na te plasterki pomarańczy na wierchu :) bardzo ładnie się ten tort prezentuje dzięki nim.
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    fajne musze kiedyś zrobic
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    jakie pyszności... palce lizać...;P

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !