Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto makowo-migdałowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

caisto makowe: mak 1,3 szkl
jajko 3 szt
cukier 3 łyż
mąka 3 łyż
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ciasto migdałowe: migdały 12 dkg
jajko 4 szt
cukier 8 łyż
mąka ziemniaczana 2 łyż
cukier waniliowy 1 szt
masa: budyń waniliwowy 2 szt
mleko 0,75 l
masło 1 szt
alkohol
kawa rozpuszczalna 2 łyż
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier puder 5 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto makowo-migdałowe

placek makowy: jajka ubijamy z cukrem dodajemy przesianą mąke oraz porszek i mak mieszamy delikatnie. wylewamy na wysmarowaną formę i pieczemy ok 30 min. W tym czasie przygotowujemy placek migdałowy: migdały mielimy ubijamy całe jajka z cukrem i wanilią dodajemy następnie make i migdały oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy pieczemy ok 15 min.
Masa _ budyn przygotowujemy w 0,75 l mkea i gotujemy studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy alkohol i rozpuszczona w odrobince wody kawę miksujemy na puch dodajemy ostudzony budyn i mieszamy na jednolitą mase.

Przełożenie: caisto makowe-masa-caisto migdałwoe -masa- polewa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 30.05.2012 13:20
lubie
agnieszka214 30.05.2012 13:20
lubie
jolanta19 24.05.2012 18:53
super
Rafał10 24.05.2012 18:50
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak