Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiewióra

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4szt
cukier 3/4szkl.
mąka 2szklanki
olej 2/3szklanki
orzechy włoskie szklanka
jabłka 4szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka duże
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiewióra

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzeczy grubo posiekać.
Krok 1 - Ciasto wiewióra foto
2
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Dodać żółtka i olej, dalej ubijać.
Krok 2 - Ciasto wiewióra foto
3
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą icynamonem i imbirem. Wsypac do masy jajecznej i wymieszać
Krok 3 - Ciasto wiewióra foto
4
Jabłka i orzeczy dodac do ciasta i wymieszać.
Krok 4 - Ciasto wiewióra foto
5
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem, piec około 45min. w temp. 165 stopni C do suchego patyczka.
Krok 5 - Ciasto wiewióra foto
6
ostudzone ciasto mozna posypać cukrem..., jesli będzie co posypać. U mnie nie było...:)
Na zdjęciu ostatni kawałek mojego ciasta.
Polecam!!!
Krok 6 - Ciasto wiewióra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 22.01.2014 19:50
fajne i całkiem proste
emeslive 01.09.2012 11:27
Apetyczne, podoba mi się :)
dorotka0000025 29.08.2012 14:43
super ciasto
Dorian 15.08.2012 23:18
pycha
caralajna 27.05.2012 00:20
bardzo ciekawe, takiego nie jadłam i chętnie wypróbuję przepis
Fiffi 25.05.2012 19:46
polecam mięciutkie i aromatyczne
Katarzyna87 25.05.2012 09:28
mniam
Monika78 25.05.2012 08:20
pomyslowa nazwa :)
ziutula
ziutula 24.05.2012 20:35
fajne ciacho..
cooleczka 24.05.2012 18:42
brzmi ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak