Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BOciany z pieczarkami i jajkiem

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
pieczarek świeżych 30 dag
mąka 1 kg
woda letnia 1 1/2 szklanki
cebula 3 sztuki
smalec 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: BOciany z pieczarkami i jajkiem

pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na patelni z olejem i doprawiamy do smaku.

Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Tak samo robimy z dwiema cebulami, trzecią z nich musimy zeszklić na patelni, oczywiście rozgrzanej na smalcu, chyba,że ktoś nie ma to oleju. Masę ziemniaczaną i starą cebulę wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak, tzw. surowizne -w ten sposób to ujmę. Przyprawiamy, ja przyprawiam tak by był ostry smak. Dodajemy pieczarki, mieszamy wszystko i próbuje w smaku , ewentualnie doprawiamy.

Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 1 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi. Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik, cos jak roladę:) Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały "bociany" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania. wrzucamy do osolonej , wrzacej wody.

Wystudzone bociany dzielimy na pół , podgrzewamy na patelni i już do podpieczonych wbijamy jajko i solimy, mieszamy i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 11.06.2013 07:27
ciekawy pomysł
TEtalicha 17.02.2013 18:10
dawno takiej "rolady" krojonej nie jadłam
dianix 06.11.2012 21:54
mniammmmmm:) idealny obiadek mało znany lecz lubiany
Maniek2 17.08.2012 07:57
bardzo fajne
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
angelika4 10.08.2012 18:50
ciekawe;d
Ewelka109 24.06.2012 08:20
Bardzo ciekawe
irenka 11.06.2012 22:00
fajna nazwa,ciekawe jak smakują "bociany"
1j1o1l1a1 24.05.2012 21:14
ciekawa nazwa:))) bocianów to ja jeszcze nie jadłam :)
Rafał10 24.05.2012 18:49
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak