Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Na stonicy ułożyć przeciśnięte ziemniaki w kopiec. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków usunąć. Do luki po usuniętej części wsypać mąkę ziemniaczaną (3 części ziemniaków, 1 część mąki). Wbić jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kuleczki. W środku każdego zrobić kciukiem odcisk. Kluski wrzycić do wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 20 minut. Odcedzić. Masło włożyć do rondelka i podrumienić. Kluski wyłożyć na talerz, polać masłem, posypać cukrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    octo

    uwielbiam kluski slaskie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Ciekawy przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marko

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marko

    bardzo lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    fajne :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuchareczka1979@wp.pl

    lubie kuski

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !