Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka oliwkowa z czosnkiem, suszonymi pomidorami i migdałami
Ser mozzarella pokroić w drobną kosteczkę lub utrzeć na tarce o największych oczkach.
Fetę również pokroić w kostkę lub pokruszyć.
Pieczarki osączyć z zalewy i pokroić w ćwiartki.
Korniszonki pokroić w plasterki lub drobniej.
Suszone pomidory osączyć z oliwy i pokroić w paseczki.
Marynowany czosnek osączyć i pokroić na ćwiartki.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, lekko przestudzić.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać i dodać zioła.
Z musztardy Dijon, oliwy spod suszonych pomidorów, miodu, pieprzu, soku z cytryny i wyciśniętego czosnku przygotować winegret i polać sałatkę.
Wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Sałatka świetnie nadaje się do dań z grilla.