Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka oliwkowa z czosnkiem, suszonymi pomidorami i migdałami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwki zielone 1 szkl.
oliwki czarne 1 szkl.
czosnek marynowany mały słoiczek
pieczarki marynowane 1 szkl.
korniszony kilka szt.
płatki migdałowe 100 g
mozzarella 250 g
ser feta 150 g
oregano 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
czosnek duży ząbek
musztarda dijon 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
miód 1 łyżka
pieprz do smaku
suszone pomidory kilka szt.
oliwa 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka oliwkowa z czosnkiem, suszonymi pomidorami i migdałami

Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na połówki.
Ser mozzarella pokroić w drobną kosteczkę lub utrzeć na tarce o największych oczkach.
Fetę również pokroić w kostkę lub pokruszyć.
Pieczarki osączyć z zalewy i pokroić w ćwiartki.
Korniszonki pokroić w plasterki lub drobniej.
Suszone pomidory osączyć z oliwy i pokroić w paseczki.
Marynowany czosnek osączyć i pokroić na ćwiartki.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, lekko przestudzić.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać i dodać zioła.
Z musztardy Dijon, oliwy spod suszonych pomidorów, miodu, pieprzu, soku z cytryny i wyciśniętego czosnku przygotować winegret i polać sałatkę.
Wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Sałatka świetnie nadaje się do dań z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 02.08.2012 19:11
pycha
Wiesława1 01.07.2012 19:41
super
Habibi 25.05.2012 09:21
Zapraszam do przeglądania moich przepisów. *** Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak