Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik maślankowy z botwinką i jajkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślanka 1 litr
botwinka duży pęczek
ziemniaki młode 1/2 kg
śmietana 100-150 ml
mleko 1/2 litra
szczypiorek
koper
Kucharek przyprawa do potraw
sól
pieprz
cukier
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik maślankowy z botwinką i jajkami

Ziemniaki obrać bardzo cienko, umyć, pokroić w kostkę i zalać mlekiem, żeby tylko były nim nakryte.
Posolić i gotować do miękkości, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Botwinkę przebrać, umyć, osączyć i drobno pokroić.
Zalać niewielką ilością gorącej wody, dodać troszkę jarzynki i gotować do miękkości, po czym ostudzić.
Do malaksera przelać wywar z botwinki oraz ziemniaki z mlekiem - zmiksować, dolewając maślankę oraz dodając trochę gęstej śmietany.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Zmiksowany płyn połączyć z ugotowaną botwinką.
Dodać posiekane jajka na twardo oraz posypać posiekaną zieleninką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 13.07.2012 18:15
na letnie dni idealny!
Habibi 24.05.2012 11:25
Serdecznie zapraszam do mojej księgi :) *** Każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak