Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia smażona na przystawkę

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 1 ząbek
mięta liście 2 łyżki
sól 1 łyżka
olej do smażenia
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
woda 60-80 ml
cukier szczypta
czosnek-do zalewy 1 ząbek
cukinia 400 gram
ocet winny biały 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia smażona na przystawkę

Kroki postępowania

1
Cukinię umyć ,osuszyć, ściąć końce i pokroić w cienkie plastry/ok.2 mm/.
Przełożyć na durszlak, obficie posolić i pozostawić na ok.40 -50 min .
W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody w warzywach .
Następnie cukinię należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku
papierowym.
Krok 1 - Cukinia smażona na przystawkę foto
2
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę dodać czosnek i chwilę go podsmażyć /nie
przypalić/ i wyjąć . Dodać cukinię i smażyć z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się.
Krok 2 - Cukinia smażona na przystawkę foto
3
Łyżkę cedzakową przełożyć na papierowy ręcznik ,by usunąć nadmiar tłuszczu
Krok 3 - Cukinia smażona na przystawkę foto
4
, a następnie
umieścić w misce, doprawić pieprzem i posypać świeżą miętą.
Ocet połączyć z wodą i zagotować. Po 2-3 minutach dodać pokrojony drobno czosnek, szczyptę cukru, 2 -3 łyżeczki oliwy ze smażenia/ lub świeży/ i gorącym roztworem polać cukinię.
Przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
Krok 4 - Cukinia smażona na przystawkę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 23.07.2016 12:55
Bardzo smakowita:)
Ibag24 27.09.2012 12:44
jaki to aparat robi taaakie zdjęcia :)?
Betka 16.08.2012 23:33
też takie robię, pycha;)
Agata B 30.05.2012 13:14
uwielbiam cukinię i robię podobną:)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak