Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory nadziewane w sosie śmietanowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 400 g
mięso wieprzowe 200 g
ryż 120 g
cebula 40 g
tłuszcz
śmietana
mąka
sól i pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory nadziewane w sosie śmietanowym

Mięso opłukać, pokroić na kawałki, zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną drobno cebulę, dusić do miękkości z niewielką ilością wody. Ugotować ryż na sypko, dodając 2 razy tyle wody do gotowania, ile jest ryżu. Miękkie mięso przepuścić przez maszynkę. Połączyć z ryżem, przyprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Pomidory średniej wielkości opłukać, pościnać wierzchy, ze środka wyjąć miąższ i włożyć w to miejsce nadzienie. Przykryć pomidory ściętymi wierzchami. Tak przygotowane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, w wolne miejsca między pomidorami włożyć wydrążony i przetarty miąższ. Pomidory zalać zawiesiną ze śmietany i mąki i zapiekać ok.10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 09.07.2012 09:33
super
Rafał10 23.05.2012 20:23
ojjj takie pomidorki to by się zjadło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak