Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka z cytrynowym tymiankiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka 60 dag
listki cytrynowego tymianku
Marynata do mięs pikantna Prymat 1 łyżka
sól i pieprz młotkowany
pieczarki 5 szt
olej 1 łyżka
ryż dziki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z cytrynowym tymiankiem

Mięso kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, wsypujemy 1 łyżkę marynaty pikantnej, doprawiamy solą i młotkowanym pieprzem z kolendrą, dodajemy pojedyncze listki tymianku, wlewamy olej i mieszamy, zostawiamy na ok. 30 minut. Rozgrzewamy głęboką patelnię, przekładamy mięso i podsmażamy z każdej strony, wlewamy 500 ml wody i dusimy aż mięso zmięknie. Do mięsa wsypujemy ryż z 2 torebek mieszanki, chwilkę podsmażamy i wlewamy 250 ml wrzącej wody i dusimy 15 minut, tak długo aż ryz wchłonie płyn. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, lekko solimy i dusimy jeszcze 5 minut, aż pieczarki zmiękną. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi listkami cytrynowego tymianku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.05.2012 21:34
ciekawe połączenie smaków
agnieszka137 23.05.2012 23:12
super, pomysłowe danie
agnieszka137 23.05.2012 23:12
super, pomysłowe danie
Rafał10 23.05.2012 20:30
marynata zniewalająca ! na pewno wypróbuję :)
agunesu 23.05.2012 17:39
ciekawy ten tymianek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak