Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa zwyczajna 4 sztuki
boczek wędzony 30 dag
mortadela 30 dag
duże cebule 4 sztuki
fasola czerwona z puszki
koncentrat pomidorowy
sól do smaku
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
fasola Jaś 0,5 kg
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę namoczyć dzień przed najpierw w wodzie zimnej, potem zalać wodą przegotowaną i dodać boczek.
Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić do garnka z przyprawami (sól, liść laurowy) i ją upruszyć. W tym samym czasie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz mortadelę. W garnku w którym moczyła się fasola wstawić na gaz i gotować aż zmięknie (1, 5 - 2 godzin). Pod koniec gotowania fasoli dodać łyżkę soli. Gdy fasolka zmięknie wyjąć boczek i pokroić w kostkę. Do garnka z cebulą dodać kiełbasę, boczek, fasolę z pouszki, fasolę ugotowaną, paprykę. To wszystko razem zagotować, dodać przyprawy do smaku plus koncentrat pomidorowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 23.05.2012 21:06
Dziękuję za miłe komentarze:)
Rafał10 23.05.2012 20:38
uwielbiam fasolkę ! Aż nabrałam ochoty, chyba jutro zrobię :)
parysek10 23.05.2012 16:21
świetna
EWI 23.05.2012 13:34
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak