Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z szachownicą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
kakao 2 łyżki
sernik
ser biały 2 kg
jajko 6
cukier 1,5 szklanki
budyń śmietankowy 1
Polewa:
margaryna 0,5 kostki
mleko 3 łyzki
cukier 2 łyżki
kakao 2 łyżki
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z szachownicą

Biszkopt:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem oraz kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w temp. 170 stopni.
Sernik:
Ser zmielić dwa razy. Bialka z cukrem ubic na sztywno. W osobnej misce utrzeć ser, dodać żółtka i budyń. Wszystko razem ubić. Dodać białka i wymieszać.
Biszkopta pociac na paski ok. 3 cm. Na dno brytfanki włożyć kilka 2-3 paski, na to wylac częśc sera, znów wyłożyc paski i wylać ser- tak aż do skonczenia składników.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godzin.
Polewa:
Kasię rozpuścic z mlekiem. Cały czas podgrzewając dodać kakao i cukier. Przestudzona polewa polać senik i posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 21.08.2012 21:20
mniam
Agnieszka91 23.05.2012 13:52
fajny pomysł
EWI 23.05.2012 13:35
pycha
ewka1978 23.05.2012 12:52
bardzo ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak