Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z ciemnych winogron

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

winogrona 5 kg
woda 5 l
cukier 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z ciemnych winogron

1. Winogrona obrać i opłukać. Można zrywać je gdy przyjdą już pierwsze przymrozki ponieważ mogą być lekko omrożone.

2. Winogrona wsypać do baniaka.

3. Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Zimną wlać do baniaka. Zatkać korkiem z rurką – jeśli jest dużo muszek owocówek można włożyć w rurkę trochę waty. Najlepiej postawić w ciepłym miejscu przy grzejniku żeby fermentowało. Zostawiamy na ok. 1, 5 miesiąca. Po tym czasie zlewamy, rozdzielając wino i owoce.

4. Wino spowrotem wlewamy do baniaka i w razie potrzeby można dolać wody z cukrem. Znów zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 miesiąc- aż przestanie fermentować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak