Przepisy świąteczne

Sposób przygotowania

Winogrona obrać i opłukac. Można zrywac je gdy przyjda już pierwsze przymrozki ponieważ mogą być lekko omrożone. Winogrona wsypac do baniaka. Wode zagotować z cukrem i ostudzić. Zimna wlać do baniaka. Zaktac korkiem z rurką – jeśli jest dużo muszek owocówek można włożyć w rurke trochę waty. Najlepiej postawić w ciepłym miejscu przy grzejniku żeby fermentowało. Zostawiamy na ok. 1, 5 miesiaca. Po tym czasie zlewamy, rozdzielając wino i owoce. Wino powrotem wlewamy do baniaka i w razie potrzeby można dolac wody z cukrem. Znów zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 miesiąc- aż przestanie fermentować.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !