Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino porzeczkowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki 5 kg
cukier 3 kg
woda 4 l
rodzynki 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wino porzeczkowe

Porzeczki myjemy i obieramy a nastepnie wsypujemy do baniaka. Wode gotujemy z cukrem. Gdy będzie zimn wlewamy do baniaka. Zatykami korkiem z rurka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 miesiąca. Nastepnie zlewamy wino, oddzielając owoce. Wino powrotem wlewamy do baniaka, tym razem z rodzynkami. Jeśli jest taka potrzeba i wino jest za mocne można dolac jeszcze wody lub wody z cukrem. Odstawiamy na kolejny miesiąc do półtora. Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w zacienionym, chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak