Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos wielkanocny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg
cebula 3 duże
mięso wołowe wieprzowe 1 kg
kiełbasa 500 g
boczek 200 g
Liść laurowy suszony Prymat 5
ziele angielskie 5
przecier pomidorowy 1 szklanka
olej do smażenia 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz do smaku 1 szczypta
grzyby suszone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos wielkanocny

Kapustę wypłukac pod bieżącą wodą, a następnie odcisnąć wodę. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie siekac drobno! Włożyć ją do dużego garnka. Zalać wrzątkiem. Dodać ziela i liście. Do momentu aż zmięknie gotować na małym ogniu. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez ok. godzinę, a następnie odcedzić. Mięso wypłukać. Następnie pokroić w kostkę. Ugotować w osobnym garnku niż kapuste i lekko posolić. Pokroić cebulę i wrzucić na patelnię. Podsmażyć razem z boczkiem i kiełbasą pokrojoną w kosteczkę. Do miękkiej już kapusty dodać wymoczone grzyby, mięso i wędlinę oraz papryczki. Jeśli zachodzi taka potrzeba podczas gotowania lekko podlewać wodą. Doprawiamy do smaku. Gotujemt ok. 1-1,5 godzin po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 23.05.2012 09:37
mega apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak