Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniak kokosowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 200 ml
wiórki kokosowe 150 gram
mleko skondensowane słodzone 680 gram
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 5 szt
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniak kokosowy

Spirytusem zalewamy wiórki kokosowe w słoiku, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kilka dni. Następnie jaja łączymy z cukrem i na wysokich obrotach ubijamy na puch, cienkim strumieniem wlewamy mleko skondensowane dalej ucierając. Zlewamy spirytus i do masy wlewamy go również powolutku cienką strużką, masa będzie zmieniała kolor i konsystencję, ale tak ma być. Gdy składniki się połączą, rozcieńczamy całość do konsystencji jaką chcemy mlekiem 3,2 % już na wolniejszych obrotach.
Zlewamy do butelek, najlepszy do spożycia po kilku dniach. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 02.07.2012 14:00
znakomity
ttrytka 23.05.2012 09:42
ciekawie
Rafał10 23.05.2012 09:38
mega apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak