Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świateczna ryba po grecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z mintaja 2 kg
cebule 3 średnie
marchew 3 średnie
pietruszka 2 srednie
olej do smażenia
przecier pomidorowy 1 mały
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 3
woda 1 szklanka
seler 1 średni
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Świateczna ryba po grecku

Marchewkę, pietruszkę i por kroimy w paski tzw. na zapałkę. Cebulę kroimy w plasterki, a następnie zarumieniamy na patelni. Warzywa dusimy na małym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodajemy cebulę i jeszcze chwilę razem dusimy. W razie potrzeby dolewamy wodę. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy. Wg uznania solimy i dodajemy pieprzu.
Rybę obtaczamy w jajku rozmąconym ze szczypta soli i bułce. Następnie smażymy na patelni z obu stron.
Do naczynia przekładamy zimna rybę i polewamy sosem, później znów rybę i sos aż do wykończenia składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 02.08.2012 18:28
ja jeszcze troche razem duszę
Justyna Jussstiii 02.06.2012 07:38
pycha
MagdaeM 23.05.2012 12:36
bardzo lubie ;)
msmariusz 23.05.2012 09:05
i nie tylko na swięta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak