Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem waniliowym. W trakcie ubijania dodać żółtka i nadal miksować. Na koniec zmniejszyć obroty i dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną ( tylko dno ). Piec biszkopt w 150 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć biszkopt na trzy krążki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. 2 łyżki pokrojonych brzoskwiń zostawić do posypania wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy będzie ubita dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną. Po chwili wlać galaretkę i mieszać do momentu połączenia się masy z galaretką. Około 200 ml masy odłożyć do dekoracji. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Pierwszy krążek położyć na paterze lub talerzu, nasączyć sokiem z brzoskwiń. Posmarować dżemem i wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim krążkiem. Nasączyć go i wyłożyć drugą część masy i również rozsmarować. Przykryć trzecim plackiem, posmarować górę i boki śmietaną. Resztą śmietany udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać czekoladową posypką i pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Komentarze

  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    piękny
  • 1
    original
    Opublikowano

    eliza135

    pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    wiola333

    mniam
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    jakie cudo
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Bardzo lubię brzoskwinie w ciastach. Nie są zbyt kwaśne jak np wiśnie i komponują się dobrze z wieloma kremami.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !