Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka z kremem i polewą czekoladową

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 szt.
mąka 1 szkl.
margaryna 1/2 kost.
woda 1 szkl.
sól szczypta
Krem:
budyń waniliowy 1 op.
mleko 1/2 l.
jajko 2 szt.
żółtko jajek
cukier waniliowy
margaryna 1,5 kost.
cukier puder 1 szkl.
sok z cytryny 1 łyżka
polewa czekoladowa
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka z kremem i polewą czekoladową

do rondelka wlać wodę dodać margarynę,szczyptę soli i zagotować dodać mąkę i wymieszać cały czas gotując na małym ogniu tak aby ciasto było szkliste przestudzić i wbijać po 1 jajku cały czas mieszając,podzielić ciasto na dwie części i upiec w temp.200st.ok.20min.każde oddzielnie w blasze o takiej samej wielkości do rondelka wlać mleko 1/3 zostawić w oddzielnym naczyniu wsypać budyń,jajka,żółtko i cukier waniliowy wszystko dokładnie wymieszać i po zagotowaniu się mleka ugotować budyń wystudzić margarynę lub masło utrzeć na jednolitą masę aby nie było grudek i powoli dodawać wystudzony budyń cały czas mieszając na koniec wlać spirytus lub wódkę dokładnie połączyć z masą i wyłożyć na wystudzony placek przykryć drugim i polać polewą czekoladową robioną lub gotową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 20.07.2013 15:52
bardzo smaczne ciasto kiedyś często robiłam
Wiesława1 05.09.2012 18:52
super ciacho
Rafał10 01.07.2012 11:03
mniam uwielbiam karpatkę !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak