Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne z lubczykiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
woda 1 litr
sól 1 łyżka
lubczyk 2 gałązki
czosnek 5-6 ząbków
koper 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne z lubczykiem

Ogórki umyć i obciąć cienko obie końcówki.
Ciasno ustawić w słoju przekładając liśćmi lubczyku, gałązkami koperku, rozciętymi ząbkami czosnku.
Wodę zagrzać do 40-45*C, posolić i zalać ogórki.
Na wierzchu ułożyć 1-2 ząbki czosnku i trochę koperku.
Zakręcić słój wyparzoną pokrywką i wstawić całość do miseczki - ogórki czasami buzują i słój cieknie rozszczelniając pokrywkę...
Odstawić na 2-3 doby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 02.08.2012 10:41
super pomysł
Habibi 23.05.2012 00:14
Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami. *** Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś ciekawego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak