Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort czarnolas

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 75 g
mąka 75 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń czekoladowy 0,5 opakowania
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek migdałowy 10 kropli
oliwa 2 łyżki
ocet 1 łyżka
sól 1 szczypta
dżem wiśniowy 1 słoik
śmietana 30% 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
czekolada mleczny 30 g
wiśnie 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: tort czarnolas

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy aromat, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy białka z dodatkiem aromaty i octu, delikatnie mieszamy, stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń i kakao. Na samym końcu dodajemy oliwę.
Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czasami po upieczeniu biszkoptu robi się "górka", Ewa Wachowicz radzi, by biszkopt po wyjęciu z formy odwrócić dnem do góry, wtedy "górka" powinna się wyrównać.

Biszkopt zostawiamy do wystygnięcia.Teściowa poradziła mi, że najlepiej się kroi się biszkopt, który był upieczony dzień wcześniej, tak też zrobiłam. Następnego dnia przecięłam tort na trzy części (można to zrobić za pomocą noża z piłką lub zwykłej bawełnianej nitki).

Wiśnie odsączamy z kompotu, a kompot mieszamy z wiśniówką.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. następnie dodajemy do niej ostudzoną żelatynę. rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Pierwszy biszkopt ponczujemy kompotem wymieszanym z wiśniówką, następnie nakładamy warstwę dżemy i bitej śmietany, na śmietanie układamy odsączone wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem i czynność powtarzamy. Ostatni biszkopt ponczujemy i smarujemy tylko bitą śmietaną. po bokach smarujemy tort bitą śmietaną i obsypujemy czekoladą startą na tarce.

Tort dobrze jest włożyć na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 30.05.2012 14:49
piękny deser;)
marcinek 26.05.2012 19:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak