Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żórek wigilijny

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól, pieprz
cebula
chleb razowy 15 dag
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
grzyby suszone 4-5 szt
kwas żuru 1/3 szkl
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żórek wigilijny

Do pięciu szklanek wody włożyć pokrojony w kostkę chleb, dodać pokrajaną w plastry cebulę i suszone grzyby. Wlać łyżkę oliwy i gotować kilkanaście minut. Następnie zakwasić żurem, dodać pokruszone ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Żurek przyprawić do smaku (grzyby pokrajać) - powinien być dość astry. Podawać z jajem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak