Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z rukolą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 i 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 3 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
rukola 125 g
biały ser 200 g
jogurt naturalny 150 g
jajko 1 sztuka
sól
pieprz
pomidory 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z rukolą

Kroki postępowania

1
Z mąki, jajka, miękkiego masła, gęstego jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto. Jak będzie już jednolite, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej odrobiną tłuszczu), nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż się zarumieni.
Na podpieczonym spodzie układamy umytą i osuszoną rukolą
Krok 1 - Tarta z rukolą foto
2
, biały ser pokrojony w kostkę i wszystko polewamy sosem zrobionym z roztrzepanego jajka, gęstego jogurtu naturalnego, soli ziołowej i grubo mielonego pieprzu.
Krok 2 - Tarta z rukolą foto
3
Na wierzchu układamy jeszcze pomidory pokrojone w plasterki i całość podpiekamy jeszcze przez 20 minut.
Krok 3 - Tarta z rukolą foto
4
Tarta z rukolą
Krok 4 - Tarta z rukolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 30.04.2013 13:12
z rukolą? zdrowa
aginaa 24.05.2012 12:14
pyszna
dwa pokoje z kuchnią 22.05.2012 23:59
piękna!
Monika78 22.05.2012 20:32
zielony zawrot glowy!
stokrotka 22.05.2012 16:39
ach ale smakowitości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak