Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OPONKI LUKROWANE

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg
mąka pszenna 1 kg
cukier 200 g
cukier waniliowy 1 szt
śmietana 500 ml
wódka 1 kieliszek
żółtko jajek 4 sz
wiórki czekoladowe
lukier
białko 4 szt
cukier puder 30 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: OPONKI LUKROWANE

Ser mielimy przez maszynkę dwa razy. Do sera dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy wódkę. I energicznie zagniatamy. Później wałkujemy i szklanką wycinamy krążki, a w środku kieliszkiem wycinamy małe kółeczka. Gotowe kółeczka smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Na wierzch polać lukrem i posypać wiórkami czekoladowymi
Lukier: Ucieramy białka i cukier puder przez pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak