Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buleczki drożdzowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 500 gram
cukier 100 gram
drożdże 30 gram
mleko 250 gram
żółtko jajek 2 szt
masło 100 gram
mus jabłkowy 100 gram
konfitury sliwkowe 100 gram
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Buleczki drożdzowe

Kroki postępowania

1
Mąkę, cukier wsypałam do miski,na środku zrobiłam dołek i wlałam ciepłe mleko i wkruszyłam drożdże.Odstawiłam aż drożdże zaczną bąbelkować.
Krok 1 - Buleczki drożdzowe foto
2
Teraz dodałam sól i żółtka,dobrze wyrobiłam,kiedy ciasto odstawało od miski dodałam po trochę roztopionego masła. Dalej wyrabiałam aż całe masło połączyło się z ciastem.Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 2 - Buleczki drożdzowe foto
3
Rozwałkowałam ciasto i kroiłam kwadraty 10x10 Nakładałam konfitury i mus jabłkowy . Zlepiam środki i kładłam na wysmarowana blachę masłem środkiem zlepionym pod spód . Rozpuszczonym tłuszczem smarowałam każdą bułeczkę Piekłam w 180 stopniach 20-25 minut
Krok 3 - Buleczki drożdzowe foto
4
Gotowe bułeczki
Krok 4 - Buleczki drożdzowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 09.02.2014 09:21
chętnie bym się poczęstował
Agata/MANTIS-KITCHEN 15.03.2013 09:11
JAKIE FAJNE KSZTAŁTY TYCH BUŁECZEK CI WYSZŁY :)
SmakolykiJoanny 23.05.2012 06:35
tez mi sie podobają na pierwszy raz nie mam sobie nic do zarzucenia :)
dwa pokoje z kuchnią 23.05.2012 00:00
super wyszły!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak