Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem indyka i groszkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 1/4 części ziemniaków
sól do smaku
Nadzienie:
cebula 1 sztuka
bułka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
zielony groszek 1/2 szklanki
majeranek do smaku
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
indyk 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem indyka i groszkiem

Kroki postępowania

1
CIASTO: 1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez maszynkę, przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną w proporcji 1/4 części zmielonych ziemniaków i sól. Wszystko zagniatamy. NADZIENIE: Mięso z indyka gotujemy, wyjmujemy z garnka, oddzielamy od kości i usuwamy również skórę (gdyż skóra jest zbyt tłusta). Cebulę szklimy na patelni. Bułkę namaczamy w miseczce z wodą lub mlekiem, osączamy. Mięso wraz z bułką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy 1 jajko, zeszkloną cebulę, 1/2 szklanki zielonego groszku, majeranek, przyprawę do mięsa drobiowego, sól, pieprz. Wszystko mieszamy.
Krok 1 - Pyzy z mięsem indyka i groszkiem foto
2
Z ciasta formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy.
Krok 2 - Pyzy z mięsem indyka i groszkiem foto
3
Na każdą rozpłaszczoną kulkę nakładamy po 1 łyżce farszu i zlepiamy kulkę turlając ją rękami.
Krok 3 - Pyzy z mięsem indyka i groszkiem foto
4
Pyzy wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy je od czasu do czasu mieszając, aż wypłyną na wierzch.
Krok 4 - Pyzy z mięsem indyka i groszkiem foto
5
Ugotowane pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Pyzy możemy podać ze skwarkami i cebulką lub bułką tartą usmażoną na maśle, albo polane śmietaną.
Krok 5 - Pyzy z mięsem indyka i groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 29.01.2014 11:54
uwielbiam takie pyzy :-)
Ada-Gaba 28.10.2013 12:52
takich jeszcze nie jadłam, super
IwonaKa 18.10.2013 00:17
ale mnie naszła ochota teraz na te Twoje pyzy
jeta72 04.07.2013 08:20
to coś dla mnie :-)
Piter 31 06.05.2013 10:07
Świetny pomysł.
ONY_za_kare 01.04.2013 19:57
lubię takie pyzy!
Stenka 28.01.2013 08:11
z groszkiem nie robiłam
Poison1988 17.11.2012 11:19
mmmm pyzy z mięsem! Uwielbiam tego typu obiadki :)
Bernadeta1 27.10.2012 00:27
bardzo lubię i często robię ale z groszkiem nie robiłam
Wacław 03.09.2012 09:30
smakowite !!!
Ewelina38 24.08.2012 21:43
oj, już dawno ich nie jadłam a Twoje tak apetycznie wyglądają, i nabrałam wielkiego smaka, że zapewne wkrótce zrobię
Anna152 11.07.2012 05:31
extra pyzy
fictor123 01.07.2012 08:35
pycha
Maniek2 14.06.2012 08:09
lubię pyzy
paula99926 08.06.2012 12:45
a z groszkiem to jeszcze nigdy nie jadłam
paula99926 08.06.2012 12:45
muszą być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak