Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki 300 g
cukru pudru 100 g
ugotowane i przetarte żółtko 1
masła 200 g
sera 1 kg
jajek 10
cukru 350 g
masła 4 łyzki
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto.
Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki.
Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, a potem wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i przenosimy na wałku, wylepiając nim dno formy. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 15 – 20 minut, aż upiecze się na jasnożółty kolor. Ucieramy w misce ser z cukrem, 3 jajami cukrem waniliowym. Do gładkiej masy wbijamy stopniowo po jednym żółtku, dolewamy stopione i ochłodzone masło, a na koniec pianę ubitą z białek i rodzynki (opłukane i osuszone) . Po wymieszaniu nakładamy masę na podpieczony spód z kruchego ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170oC. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 16.08.2011 15:35
super
treonina 05.07.2011 00:35
moje ulubione ciasto! nie ma lepszych!
Wacław 17.06.2011 12:19
Ulubione ciasto,pychotka !
Kate131 12.05.2011 07:11
super
patusia 05.04.2011 02:06
pycha
Tika4444 05.03.2011 18:35
pięknie wygląda
Barbara40 17.12.2010 18:02
Mysle, ze pyszny, dodam do ulubionych
ewasylwia 02.10.2010 09:40
uwielbiam serniki
IZABELA29 27.07.2010 11:05
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak