Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto.
Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki.
Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, a potem wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i przenosimy na wałku, wylepiając nim dno formy. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 15 – 20 minut, aż upiecze się na jasnożółty kolor. Ucieramy w misce ser z cukrem, 3 jajami cukrem waniliowym. Do gładkiej masy wbijamy stopniowo po jednym żółtku, dolewamy stopione i ochłodzone masło, a na koniec pianę ubitą z białek i rodzynki (opłukane i osuszone) . Po wymieszaniu nakładamy masę na podpieczony spód z kruchego ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170oC. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    uwielbiam serniki
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Mysle, ze pyszny, dodam do ulubionych
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pięknie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    super
  • 10
    original
    Opublikowano

    Wacław

    Ulubione ciasto,pychotka !
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    moje ulubione ciasto! nie ma lepszych!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !