Sposób przygotowania

I wersja
Składniki:
250g miękkiego masła
starta skórka z cytryny
40g cukru pudru
225 g mąki pszennej
75 g skrobii ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Masło, skórkę z cytryny i cukier ucieramy mikserem do momentu, aż zmieni kolor na jaśniejszy. Do tych składników dodać pozostałe i utrzeć na gładką masę. Powstałe ciasto rozwałkować - proponuję wałkować przez folię spożywczą nie będzie się przyklejać do wałka. Wycinać dowolne kształty, kłaść na pergaminie w bliskich odstępach bo ciastka nie urosną. Piec w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Ciasteczka są bardzo kruche dlatego najlepiej poczekać aż lekko wystygną. Studzić na kratce.

II wersja
Składniki:
200 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 łyżka maku
260 g mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny (następnym razem dałabym więcej)

Sposób wykonania:
Ucieramy masło, cukier i cynamon. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Kolejna procedura taka jak w wersji I.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Amellia

    syper
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna43

    Mam takie pytanie sam/a sobie dodajesz te plusiki bo pod każdym przepisem w którym był komentarz masz go dodanego?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !