Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka maślane 2 wersje

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
skórka cytrynowa 1 sztuka
cukier puder 40 g
mąka 225 g
mąka ziemniaczana 75 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślane 2 wersje

I wersja
Składniki:
250g miękkiego masła
starta skórka z cytryny
40g cukru pudru
225 g mąki pszennej
75 g skrobii ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Masło, skórkę z cytryny i cukier ucieramy mikserem do momentu, aż zmieni kolor na jaśniejszy. Do tych składników dodać pozostałe i utrzeć na gładką masę. Powstałe ciasto rozwałkować - proponuję wałkować przez folię spożywczą nie będzie się przyklejać do wałka. Wycinać dowolne kształty, kłaść na pergaminie w bliskich odstępach bo ciastka nie urosną. Piec w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Ciasteczka są bardzo kruche dlatego najlepiej poczekać aż lekko wystygną. Studzić na kratce.

II wersja
Składniki:
200 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 łyżka maku
260 g mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny (następnym razem dałabym więcej)

Sposób wykonania:
Ucieramy masło, cukier i cynamon. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Kolejna procedura taka jak w wersji I.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna43 22.05.2012 09:27
Mam takie pytanie sam/a sobie dodajesz te plusiki bo pod każdym przepisem w którym był komentarz masz go dodanego?
Amellia 22.05.2012 08:39
syper

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak