Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z białych szparagów

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białe szparagi 1 pęczek
ziemniaki 2 średnie
śmietana 30% 100 ml
wywar wołowo- drobiowy 800 ml
ser gruyere
szczypiorek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z białych szparagów

Kroki postępowania

1
Zostało mi trochę wywaru wołowo- warzywnego, z którym szybko musiałam coś zrobić. A że ostatnio mam fazę na szparagi przygotowałam zupę-krem. Było szybko i bardzo smacznie. Szparagi obieramy, myjemy i kroimy na około 2 cm kawałki. Grubsze końcówki szparagów gotujemy w wywarze przez 5 minut.
Krok 1 - Krem z białych szparagów foto
2
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pozostałe szparagi. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną.
Krok 2 - Krem z białych szparagów foto
3
Miksujemy dokładnie blenderem. Wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Krem z białych szparagów foto
4
Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i startym na grubych oczkach serem gruyere oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu kolorowego.
Krok 4 - Krem z białych szparagów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 28.08.2012 09:58
ciekawe jak smakuje
pacpaw 30.05.2012 21:02
do zrobienia. Odkładam już do lodówki końcówki szparagów
Monika78 22.05.2012 12:32
pysznie wyglada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak