Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kawałki i rozgotować z solą i pokrojoną drobno cebulą - w wytworzonym sosie własnym.
Zmiksować i przetrzeć przez sito, aby usunąć pesteczki.
Do przecieru pomidorowo-cebulowego dolać ocet winny i jabłkowy, dodać obrany i drobno pokrojony rabarbar, przyprawy i melasę.
Gotować 60-80 minut, a następnie ponownie zmiksować.
Gorący sos zapakować do niewielkich słoików i zapasteryzować.

Nadaje się jako dodatek do pieczonych mięs (także z grilla) oraz wszędzie tam, gdzie dotychczas stosowany był klasyczny ketchup.

Komentarze

  • 3
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam serdecznie do przeglądania mojej księgi :) *** Napewno każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)</b>
  • 1
    21897_431167996939198_1031300874_n
    Opublikowano

    jolanta53

    Ciekawy przepis... Lubię ten sos i wiem, że na świecie występuje w różnych smakach.
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Tak, zwłaszcza Amerykanie w nich przodują. USA jest ojczyzną BBQ, a więc i sosów. odobno każdy stan ma przynajmniej jeden własny sos bbq ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    eagle

    Interesujące połączenie składnikòw.
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Ja dzisiaj robię kolejną porcję - jest pyszny :) Właśnie się dusi. POLECAM
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !