Sposób przygotowania

Na paletni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Staramy się je delikatnie uprażyć, dodajemy drobno posiekane orzechy i prażymy jeszcze chwilę.
Do gotującego się mleka i margaryny, dodajemy czekoladę i rozpuszczamy na wolnym ogniu, starając się aby czekolada się nie przypaliła, dla smaku dodałam likieru orzechowego, jednak można dodać rumu lub jakiegokolwiek alkoholu, który lubimy. Dodajemy uprażone płatki i orzechy. Dokładnie mieszamy, tak aby połączyć wszystko w gładką masę.
Po ostudzeniu, ale gdy jeszcze nie zdążyło dokładnie stężeć z masy formułujemy kulki, które dla smaku możemy obtoczyć w kakao lub wiórkach czekoladowych czy kokosowych. Tak przygotowane trufle wstawiamy do ostygnięcia i związania do lodówki. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !