Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło/margaryna 25 dkg
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
jajko 5
cukier 1,5 szklanki
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1 słoik
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pleśniak

Mieszamy wszystkie składniki razem i wyrabiamy ciasto, przy czym z uprzednio przygotowanej 1,5 szklanki cukru połowę wykorzystujemy do ciasta, a pozostałą część wykorzystujemy do przygotowania piany. Po wyrobieniu ciasta dzielimy go na 3 części. Pierwszą należy rozwałkować, położyć na blachę (duża tortownica, wysmarowana masłem i posypana bułką tartą) i posmarować powidłem. Do drugiej części dodajemy kakao. Po wyrobieniu należy zetrzeć ją na tarce, następnie położyć na pierwszej warstwie. Pianę należy ubić na sztywno z cukrem i położyć na drugiej warstwie. Trzecią część ciasta należy zetrzeć i położyć na pianie. Pieczemy ok. 45 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 29.10.2012 09:47
moje ulubione
babcia
babcia 29.10.2012 09:47
moje ulubione
Ela11 11.10.2011 23:25
ciekawe
bietka 21.06.2011 06:36
muszę kiedyś spróbować:)
Mariolka1 23.02.2011 23:47
superowa nazwa:)
Marzena40 14.02.2011 20:44
może zrobię
Babciagramolka 15.01.2011 17:48
Bardzo lubię ciasto plesniak
Barbara55 17.12.2010 15:28
dobre ciasto
rakow2
rakow2 07.11.2010 15:58
mimo nazwy dobre
monisia1977 10.08.2010 06:36
dobre
MAŁGORZATA108 27.05.2010 18:55
Pomysł na sobotę
TyTaN 17.05.2010 21:46
dobre...
kasiaw 15.05.2010 08:03
polecam super szybkie i bardzo dobre
Krzysztof42 01.05.2010 14:59
ciasto ok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak