Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

słodkie orzechy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
śmietana gęsta kwaśna 1 szklanka
sól szczypta
jajko 4 sztuka
margaryna 3 kostka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 1 kotka
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
cytryna 1 szklanka
spirytus 50 ml
olejek rumowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: słodkie orzechy

,Mąkę łączymy ze śmietaną, solą,1 jajkiem, 1 margaryną, sodą. zagnitamy ciasto. Takie ciasto dzielimy na mełe kuleczki i wkładamy do formy. JA wcześniej formę wysmarowałam tłuszczem. pieczemy.

trzy jaja ubijamy z cukrem na gęstą masę, ubijamy taką mase na parze. Odstawiamy do wystudzenia. Margaryne miksujemy z masłem . Dodajemy powoli jajka z cukrem. Dodajemy kakao. Potem dodajemy olejek i wyciśnięty sok z cytryny. na koniec dodajemy spirytus. mieszamy.
Masa wypełniamy połówki orzechów i łączymy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 26.11.2012 17:36
uwielbiam takie
sunnymood 26.05.2012 18:57
ciekawe ;)
MagdaeM 21.05.2012 17:01
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak