Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grysikowiec czekoladowy z bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza manna 1 szkl.
mleko 1 litr
masło 1 kostka
cukier 1 szkl.
kakao 5 łyżek
aromat rumowy
herbatniki
rodzynki 5-6 łyżek
orzechy 100 g
migdały 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Grysikowiec czekoladowy z bakaliami

Odlać szklankę mleka i połączyć z kaszą manną.
Resztę mleka zagotować w szerokim rondlu, dodać masło, cukier, aromat i kakao - mieszać, aż składniki się stopią i połączą.
Do gotującego się mleka wlać namoczoną w mleku kaszę mannę i mieszać, aż zgęstnieje.
Dodać rodzynki migdały (najlepiej płatki) i posiekane orzechy.
W międzyczasie szeroką prostokątną blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę - dokładnie i równo ją rozsmarować i nakryć drugą warstwą herbatników.
Wierzch ciasta można polać dowolną polewą.
Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia, a następnie na 12-24 godziny do lodówki.
Ciasto jest najsmaczniejsze, kiedy herbatniki zdążą zmięknąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 19.08.2012 15:59
pycha
Habibi 22.05.2012 07:56
Zapraszam serdecznie do przeglądania mojej księgi :) *** Napewno każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak