Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto rabarbarowe z pikantno-słodkim sosem rabarbarowym.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 350 g
cukier puder 250 g
jajko 4 sztuki
mąka 450 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
mleko 150 ml
rabarbar 1 kg
cukier wanilinowy 1 opakowania
płatki owsiane 50 g
tabasco 10 kropel
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto rabarbarowe z pikantno-słodkim sosem rabarbarowym.

Składniki:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
4 jajka
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku d pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
1 kg rabarbaru
1 opakowaniu cukru waniliowego

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo, ciągle ucierając, wsypać cukier i kolejno wbić jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do ucieranego ciasta. Dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30x20 cm. Na wierzch dodać obrany rabarbar, który wcześniej obsypaliśmy cukrem waniliowym.
*Przepis od przy stole

Kruszonka:
50 g mąki
50 g płatków owsianych
100 g cukru pudru
100 g masła

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą, do czasu gdy mało nie będzie wyczuwane pod palcami. Kruszonką posypać placek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Sos rabarbarowy:
150 g rabarbaru
2 łyżki cukru
10 kropel sosu tabasco
1 łyżka wody

Rabarbar pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i dusić na niskim ogniu do czasu aż rabarbar się rozpadnie. Gotowy sos podawać z plackiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 23.05.2012 23:18
super
Rafał10 21.05.2012 15:15
ależ apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak