Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z kwiatuszkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 75 g
margaryna 100 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 2 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki
dynia 1/2 kg
dżem morelowy 1 słoik
galaretka pomarańczowa 2 szt
migdały 100 g
bakalie 100 g
mąka krupczatka 3 szklanki
cukier kryształ 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z kwiatuszkiem

Z masła, margaryny, żółtek, śmietany, cukru pudru, mąki wymieszanej z proszkiem zagnieść ciasto,( ilość mąki podaję mniej więcej, najlepiej dodać tyle ile przyjmie ciasto). Włożyć na 2 godziny do lodówki.

Dynie podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Na koniec dodać cukier kryształ( jeśli dynia będzie słodka to mniej niż szklankę), zagotować i zmiksować. Do gorącej dyni wsypać dwie galaretki i rozmieszać dobrze, żeby się żelatyna rozpuściła. Następnie dołożyć dżem morelowy. Schłodzić.

Uformować z ciasta mazurki i piec ok. 30 minut w temperaturze ok 180/190 stopni.
Na wystudzone ciasto wlewać zimną masę, najlepiej jeśli jest jeszcze płynna ale już zaczęła się zsiadać. Z migdałów układać na cieście kwiatuszki. Ozdobić bakaliami według uznania i odłożyć na parę godzin do chłodnego pomieszczenia. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 28.03.2013 13:40
piękne pycha
Natalia/tubisiek 21.10.2012 12:05
śliczny :)
suzana 21.05.2012 18:33
lubię takie przysmaki
motylwe 21.05.2012 15:37
apetyczny
Agnieszka116 21.05.2012 12:14
śliczniutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak