Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasowe up-side-down Evy Longoria

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dkg
cukier kryształ 2/3 szklanki
cukier puder 2/3 szklanki
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
mleko 1/3 szklanki
jajko 1 szt
aromat śmietankowy 1 łyżeczka
ananas z puszki 7 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowe up-side-down Evy Longoria

Kroki postępowania

1
10 dkg masła topimy na patelni. Dosypujemy 2/3 szklanki cukru i mieszamy do momentu kiedy cukier wchłonie cały tłuszcz. Masę przekładamy do okrągłej formy np. na tarte. Układamy odsączone plasterki ananasa.
Krok 1 - Ananasowe up-side-down Evy Longoria foto
2
Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masą. Dodajemy jajko i aromat. Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przekładamy na ułożone ananasy. Łyżką delikatnie rozprowadzamy ciasto na całej foremce i wyrównujemy powierzchnię.
Krok 2 - Ananasowe up-side-down Evy Longoria foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Ciasto pieczemy przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto na 3-4 minuty zostawiamy w foremce a potem (póki jest ciepłe) wyjmujemy odwracając "do góry nogami".

Można podawać ciepłe z keksem bitej śmietany.
Smacznego!!
Krok 3 - Ananasowe up-side-down Evy Longoria foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 21.05.2012 14:52
dla mnie smakowite..
Monika78 21.05.2012 08:54
fajnie wyglada! lubie ananasa wiec musze sprobowac..
Amellia 21.05.2012 08:43
suiper
Paweł10 21.05.2012 07:25
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak